Conte L'Eruga de Colors

Memoria Projecte Conte L'Eruga de Colors

 

El projecte de la realització i edició del conte; Els Puyanawa i l’Eruga de Colors, neix amb diversos objectius principals; D’una banda és el primer conte (mite) que explica la història recent de la tribu. Tot i que inclou 4 generacions en una, està totalment basat en fets verídics. És a més, el primer llibre escrit en la llengua Puyanawa a més de la pròpia gramàtica de l’ètnia.

Els científics han comptabilitzat cinc grans extincions a la història del planeta Terra. Les quatre primeres, van estar causades per massives erupcions volcàniques o meteorits; l’última gran extinció està essent provocada per l’esser humà. A diferència de les quatre primeres, en aquesta darrera extinció entra en joc la consciència humana, la capacitat de triar. Sembla que per primer cop a la història del planeta hi ha l’opció de triar dos possibilitats. En últim terme si triem continuar aquesta escalada consumista, es preveu el final mateix d’aquesta consciència capaç de triar. SI triem canviar de paradigma i tornar a reconnectar-nos amb allò que sempre hem sigut, haurem triat continuar la nostra història en aquest món.

Els pobles indígenes no han perdut mai aquesta idea. La cosmovisió indígena, a permès preservar la  saviesa ancestral. Els pobles indígenes han estat milers d’anys vivint en equilibri i respecte cap a la natura i preservant-la. Sempre han sabut que no hi ha res que tingui més valor al planeta Terra que les coses vives, ja siguin animals, plantes o humans.

Sempre han sabut que tots estem connectats, que som germans dels arbres i dels animals, que l’aigua i l’aire és un bé que s’ha de cuidar perquè totes les coses vives en fem ús. 

Cuento Puyanawa

ELS PUYANAWA I L’ERUGA DE COLORS

Així com moltes altres tribus de l’Amazònia, des de 1905, els Puyanawa van ser contactats i posteriorment esclavitzats. El poble indígena abans conegut per Peyawakewbu (que s’anomenaven a ells mateixos “fills de la fulla de palmera Paxiuba i dels ocells que ballen amb les seves ales”) van ser  esclavitzats, adoctrinats i despullats de tot vestigi de cultura i espiritualitat ancestral pel seringalista i terratinent brasiler coronel Mancio Lima i els seus sequaços. Sotmesos a treballs forçats i privats de la llibertat de la vida a la selva, no van trigar a sucumbir a malalties i als maltractaments.

Els pocs supervivents vivien separats, les dones no podien veure els seus marits i els nens eren escolaritzats per aprendre el portuguès, mentre quedava totalment prohibida la llengua i qualsevol manifestació cultural i espiritual.

Així van viure durant 70 anys i es van creuar les races amb altres pobladors arribats del nord-est brasiler, mentre treballaven per al coronel en règim de semiesclavitud.

Ara, la història ha canviat i les veus dels seus ancestres han estat sentides per molts dels joves de la comunitat que fa anys que estan rescatant l’antic llegat del seu poble.

Aquesta és la història recurrent dels indígenes amazònics, aquells que han sabut viure en harmonia amb la naturalesa, respectant-la, entenent-la i formant part d’ella. Això ens ha portat a comprometre les nostres vides en defensa seva i de les seves tradicions i coneixements.

Així va néixer l’associació Guardians de l’Amazònia, amb la finalitat de promoure i salvaguardar la cultura i les tradicions dels pobles de l’Amazones; de conservar el seu patrimoni de coneixements d’aquests pobles en perill d’extinció, basats en les tradicions orals i les seves pràctiques espirituals i així poder oferir aquest llegat inestimable a les noves generacions.

L’autor del text és Alex Gimeno, qui amb gran sensibilitat ens narra, a manera de conte, aquesta èpica història que enllaça perfectament els antics i moderns esdeveniments del poble Puyanawa. És una una història de gran resiliència i valor basada en fets totalment reals.

Així mateix, i amb gran sintonia amb el projecte, Sonia Coloma aconsegueix il·lustrar el text amb realisme i gran connexió amb el mateix, mentre manté el seu meravellós estil, que sembla fluir del mateix lloc màgic que la narració.

És mitjançant el conte, que des de l’any 2017, comencem a realitzar intercanvis amb escoles catalanes i l’escola Ixubai Rabui Puyanawa. D’aquesta manera podem transmetre als nens i nenes de qualsevol lloc, la cosmovisió indígena dels pobles originaris de l’amazones.

  • Nuestra misión y objeto está orientada a promover  y salvaguardar las tradiciones musicales y culturales de los pueblos amazónicos.
  • Proteger y difundir el patrimonio cultural y espiritual de estos pueblos: arte, lengua, danzas, cuentos, mitos, música, y en general todo lo que constituye la cosmología de los pueblos amazónicos, y especialmente su estrecho vínculo con la naturaleza, de la que se sienten que forman parte inseparable